Blender kopen: waar let je op?


Een blender lijkt een vrij eenduidig keukenapparaat. Je stopt je ingrediënten in de blenderkan, zet 'm aan en binnen een mum van tijd zet jij een lekkere smoothie of een lekker soepje op tafel. Toch is de ene blender de andere niet. Lees voor het maken van een keuze voor een blender onderstaande punten nog even door.

DOOR LISANNE, 23 JUNI 2017

Materiaal

Een blenderkan kan uit zowel glas als kunststof bestaan, en elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Een kunststof blenderkan is licht en kan je niet kapot laten vallen. Hij neemt op den duur wel kleur, geur en smaak aan. Bij een glazen blenderkan heb je daar geen last van, maar die is wel wat kwetsbaarder. Wil je warme ingrediënten pureren? Zorg er dan voor dat de blenderkan hittebestendig is, anders barst het glas of kunststof.

Inhoud

Het lijkt een inkoppertje, maar: hoe groter de kan, hoe meer je in 1 keer pureert. Er zit wel een addertje onder het gras: een grote blenderkan is namelijk niet handig als je alleen een smoothie voor jezelf maakt. De kan moet namelijk goed gevuld zijn om te pureren.

Vermogen

Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen van de blender, hoe sneller de bereiding. Voor sappen en soepen gemaakt van zachte groenten en fruit is een wattage tot 500 voldoende. Wil je harde ingrediënten vermalen, zoals wortelen of aardappelen? Dan heb je een vermogen van 800 watt nodig, anders kan je blender doorbranden. Voor het crushen van ijs gebruik je een blender van 1000 watt of hoger.

Vulopening

Een deksel met vulopening kan gedeeltelijk open. Zo laat je tijdens het blenden de deksel gewoon zitten om je ingrediënten in de kan te doen. Handig, want dit betekent dat je de blender tussendoor niet steeds hoeft uit te zetten om te voorkomen dat je smoothie tegen het plafond spat. Hoe groter de vulopening, hoe groter de ingrediënten die erin passen en hoe minder snijwerk je hebt.

Stoom- en kookfuncties

Duurdere blenders beschikken soms over een stoom- of kookfunctie. Een blender met kookfunctie heeft een eigen warmtebron en kookt de ingrediënten tijdens het blenden. Je hoeft je soep dus niet apart in een pannetje te koken. Een blender met stoomfunctie - ook wel: 'stoomblender' - is bijzonder geschikt voor het maken van babyvoeding.

Eerder bekeken door jou